Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Τραγούδια σχετικά με το καλοκαίρι

Λίγο προτού σας αποχαιρετήσουμε για το καλοκαίρι, μία κάπως διαφορετική ανάρτηση που περιλαμβάνει τραγούδια σχετικά με αυτήν την αγαπημένη εποχή του χρόνου. Τα περισσότερα από τα εν λόγω τραγούδια θα σας είναι γνωστά, για να μην πω αγαπημένα. Ξεκινάμε με κάποια εγχώρια, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη:

Πρώτη, η Μαρίνα σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευμένη από τη Μαρία Φαραντούρη:Στη συνέχεια Το θαλασσινό τριφύλλι, σε μουσική του Λίνου Κόκοτου και ερμηνεία της Ρένας Κουμιώτη:Ακολουθεί το Όλα τα πήρε το καλοκαίρι, σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και ερμηνεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη:


Τέλος (για το ελληνικό τμήμα της ανάρτησης), Τα τζιτζίκια, σε μουσική πάλι του Λίνου Κόκοτου, ερμηνευμένα από τον Μιχάλη Βιολάρη:Στην ξένη σκηνή, πολλά είναι τα αγαπημένα τραγούδια για το καλοκαίρι (απλά τραγούδια, όχι μελοποιημένη ποίηση), αλλά θα παραθέσω μόνο τέσσερα για λόγους ισορροπίας με την ελληνική μελοποιημένη ποίηση:

Το Summertime που πρωτοτραγούδησε η Αbbey Mitchell το 1935. Με περισσότερες από 25.000 ηχογραφήσεις, αυτή η τζαζ μπαλάντα του George Gershwin είναι all-time classic. Εδώ σε εκτέλεση της Billie Holiday:

To Summer Song του Louis Armstrong (1961) με τον υπέροχο εναρκτήριο στίχο “Love, to me, is like a summer day”:To Those Lazy-Hazy-Crazy Days of Summer του Nat King Cole (1963), για να ανεβάσουμε λίγο τον ρυθμό:
Και, τέλος, το Summer in the City των Lovin' Spoonful (1966) που σίγουρα ήξεραν πολλά για τα καλοκαίρια της Νέας Υόρκης:Όλοι στο στίγμαΛόγου σας ευχόμαστε ένα ξέγνοιαστο (κατά το δυνατόν) καλοκαίρι, χωρίς κορονοϊούς και άλλα απρόοπτα!

Χριστίνα ΛιναρδάκηΚαλό καλοκαίρι! 

Ραντεβού στα μέσα Σεπτεμβρίου!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου