Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

Ο κορονοϊός και το στίγμαΛόγου


Το ερώτημα είναι ερώτημα αρχής: Τι μπορεί να κάνει ένα blog σαν το στίγμαΛόγου σε μια συγκλονιστική συγκυρία σαν αυτή που βιώνουμε τώρα; Να προσπαθήσει να την καθρεφτίσει, να συνεχίσει κανονικά με το πρόγραμμα αναρτήσεών του σαν να μην συνέβαινε τίποτε συνταρακτικό ή να προχωρήσει σε lockdown? Ποιο μπορεί να είναι τελικά το στίγμα του στίγμαΛόγου;

Η απάντηση κρύβεται, πιστεύω, στην ιστορία του. Το στίγμαΛόγου ανέκαθεν δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τις χρονικότητες. Δεν παρακολουθούσε φανατικά τις επετείους γέννησης και θανάτου ποιητών, συγγραφέων κ.λπ. ούτε τις παγκόσμιες ημέρες, όπως η πρόσφατη παγκόσμια ημέρα ποίησης. Ζούσε σε έναν δικό του, κάπως κλειστό ομολογουμένως, κόσμο, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης πόρων: δεν διαθέτει αρκετούς συντάκτες ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τη σωρεία εορτών, επετείων κ.λπ. χρονικοτήτων που έχουν επινοηθεί.

Παράλληλα, το στίγμαΛόγου επέζησε της αποχώρησης βασικών συντακτών του, της προσθήκης νέων, της διαρκούς προσδοκίας για κάτι καλύτερο στο οποίο δεν μπορεί (όχι ακόμη, τουλάχιστον) να μεταμορφωθεί... Επιμένει λοιπόν να υπάρχει, σε πείσμα των όποιων δυσκολιών. Εκ του χαρακτήρα και της σύστασής του επομένως δεν μπορεί ούτε τη συγκυρία να καθρεφτίσει ούτε να κάνει lockdown.

Αυτό που του μένει λοιπόν να κάνει, είναι να παραμείνει ειλικρινές. Στις ώρες αγωνίας που ζούμε, είναι καλό να υπάρχουν εναλλακτικές ως προς το τι μπορεί κάποιος να διαβάσει ανά πάσα στιγμή. Είναι καλό επίσης να υπάρχουν κείμενα που δεν αντανακλούν τις τρέχουσες συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, τα οποία να λειτουργούν και ως υπενθυμίσεις της ομαλότητας, στην οποία – δεν μπορεί – θα ξαναγυρίσουμε κάποια στιγμή. Επομένως, το στίγμαΛόγου θα συνεχίσει με το κανονικό πρόγραμμα των αναρτήσεών του, εντάσσοντας πού και πού αναρτήσεις που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα του έξω κόσμου. Με ειλικρίνεια.

Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.

Χριστίνα Λιναρδάκη 
για το στίγμαΛόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου