Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Δύο υπέροχα παιδικά βιβλία: "Ένα λαμπρό παράδειγμα" της Λίνας Βαλσαμίδου και "Ο Γκάρης" της Τασούλας Επτακοίλη

Το παιδικό βιβλίο είναι μια κατηγορία με αρκετά μεγάλη παραγωγή, που υποφέρει ακριβώς εξαιτίας αυτού του γεγονότος, αφού πολλές φορές οι συγγραφείς γράφουν ιστορίες απλά για να τις γράψουν, χωρίς να φροντίζουν να τις δομούν με αρχή, μέση και τέλος! Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε δύο ιδιαίτερα αξιόλογα παιδικά βιβλία, που όχι μόνο έχουν αρχή, μέση και τέλος, αλλά έχουν και υπέροχα μηνύματα, τρυφερές ιστοριούλες και όμορφες εικονογραφήσεις.

*

Ένα λαμπρό παράδειγμα της Λίνας Βαλσαμίδου

Η Λίνα Βαλσαμίδου είναι εκπαιδευτικός και υποψήφια διδάκτωρ στο πεδίο του εγγραμματισμού στα Μέσα. Έγραψε αυτό το πολύ γλυκό και τρυφερό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, με πρωταγωνιστές δύο πυγολαμπίδες που δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν τα άλλα ζώα, αλλά και γενικότερα τη ζωή στο δάσος, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι κάτοικοί του να τις κατηγορούν – μέχρι τη στιγμή που η ευκαιρία να βοηθήσουν ουσιαστικά παρουσιάζεται στο πρόσωπο ενός μικρού παιδιού που έχει χαθεί…

Η ιστορία διδάσκει ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν, στο μέτρο που οι δυνάμεις τους το επιτρέπουν, αρκεί να είναι πρόθυμοι και έτοιμοι. Μόλις βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, το πιθανότερο είναι ότι θα ανακαλύψουν πως οι δυνάμεις τους δεν είναι μόνο αρκετές, αλλά και απαραίτητες για να ξαναγίνουν όλα γύρω τους ασφαλή και όμορφα.

Ο Γκάρης της Τασούλας Επτακοίλη

Ο Γκάρης της φιλολόγου και δημοσιογράφου Τασούλας Επτακοίλη είναι άλλο ένα υπέροχο βιβλίο για παιδιά άνω των 5 ετών. Πρωταγωνιστής του είναι ο Γκάρης, ένας γάιδαρος που φαινόταν αρχικά σαν όλους τους άλλους, ώσπου μια μέρα, στην αγωνία του να βοηθήσει ένα ζωάκι σε δυσκολία, απέκτησε υπερφυσικές δυνάμεις. Έτσι, άρχισε να βοηθά όλα τα ζώα που βρίσκονταν στον δρόμο του και είχαν ανάγκη – αλλά μόνο όσα είχαν πραγματική ανάγκη.

Πρόκειται λοιπόν για την ιστορία ενός από τα πιο παρεξηγημένα οικόσιτα ζώα, μια ιστορία που συνιστά απόδειξη του ότι όποιος αποφασίσει να βοηθήσει τους άλλους και να παλέψει γι’ αυτούς με δικαιοσύνη, βάζοντας τα θέλω του σε δεύτερη μοίρα, θα ανακαλύψει πως είναι πολύ πιο δυνατός απ’ όσο πίστευε.


Και τα δύο βιβλία είναι απλά και καλογραμμένα, με σαφή απεύθυνση σε μικρά παιδιά και έχουν πρωταγωνιστές συμπαθή ζωάκια, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης μεταφοράς που τα τοποθετεί στη θέση μικρών παιδιών, όπως οι αναγνώστες των βιβλίων. Και στις δύο ιστορίες εμφανίζονται κουκουβάγιες, ως ειδήμονες που είναι υπεράνω αμφισβήτησης, ενώ κεντρικό θέμα είναι η βοήθεια προς τους άλλους. Σημαντικό είναι ότι και τα δύο βιβλία περιγράφουν τις ψυχολογικές καταστάσεις των πρωταγωνιστών (την αβεβαιότητα, το πείσμα, την υπερηφάνεια) ανάγλυφα.

Ο Γκάρης περιλαμβάνει και μερικές επιπλέον πληροφορίες για τους γαϊδάρους στην αρχή, ενώ το Λαμπρό παράδειγμα αρκείται στην αφήγηση της ιστορίας. Επίσης, Ο Γκάρης, καθώς απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδάκια, παραθέτει την (ασπρόμαυρη) εικονογράφηση εν παραλλήλω με το κείμενο, ενώ το Λαμπρό παράδειγμα ενθέτει την ιστορία μέσα στην (έγχρωμη) εικονογράφηση. Παρά αυτές τις τεχνικές διαφορές, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για δύο πραγματικά αξιόλογα και υπέροχα παιδικά βιβλία. 


Χριστίνα Λιναρδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου