Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

Μια σημαντική έκθεση του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Από τις 15 Ιανουαρίου στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενείται η έκθεση "Λογοτεχνικές Αρχειολογίες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών". Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπα και σπάνια αρχειακά τεκμήρια σχετικά με τη φοιτητική ζωή και τη δράση μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών που πέρασαν από τα έδρανα του Πανεπιστημίου (ασχέτως αν τελικά αποφοίτησαν ή όχι), αλλά και καθηγητών που συνδέθηκαν με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εκάστοτε εποχής.

Μεταξύ των τεκμηρίων συγκαταλέγονται χειρόγραφα, επιστολές, φοιτητικοί φάκελοι, φωτογραφίες, καθώς και αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων που συνδέονται με το πανεπιστήμιο, όπως το χειρόγραφο του ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που ο ίδιος εκφώνησε στις 25.3.1872 με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων τον ανδριάντα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου (το ποίημα του είχε παραγγείλει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ε. Καστόρχης).

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Χάιδω Μπάρκουλα, ΕΔΙΠ, Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, η οποία είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας ξεναγήσει στην έκθεση. Σημαντική ήταν η παρατήρησή της ότι το υλικό που εκτίθεται είναι απλά ενδεικτικό. Εμείς θα λέγαμε ότι το να βλέπεις τις φωτογραφίες εποχής και τις υπογραφές τόσο λαμπερών αστέρων του ελληνικού λογοτεχνικού στερεώματος είναι οπωσδήποτε συγκινητικό. Ενδεικτικά κι εμείς πάντως, αναφέρουμε ορισμένα ονόματα των λογοτεχνών που σχετίζονται με το εκτειθέμενο υλικό:

Κωστής Παλαμάς, Εμμανουήλ Ροΐδης, Ιωάννης Πολέμης, Γεώργιος Δροσίνης, Λορέντσος Μαβίλης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Πέτρος Αποστολίδης (Παύλος Νιρβάνας), Γρηγόριος Ξενόπουλος, Γεώργιος Σουρής (ο οποίος κόπηκε στις πτυχιακές εξετάσεις και κατόπιν έγραψε ποίημα, στο οποίο «στόλιζε» καταπληκτικά τους καθηγητές του, όπως μας πληροφόρησε η κα Μπάρκουλα), Ιωάννης Γρυπάρης, Άγγελος Σικελιανός, Τέλλος Άγρας, Στράτης Μυριβήλης, Αθανάσιος Πετσάλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Πέτρος Χάρης, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Καζαντζάκης (του οποίου η διδακτορική διατριβή αποτελεί επίσης έκθεμα), Λιλή Ιακωβίδου, Κώστας Καρυωτάκης, Μαρία Πολυδούρη, Νίκος Γκάτσος, Νάσος Δετζώρτζης, Οδυσσέας Αλεπουδέλης (Οδυσσέας Ελύτης), Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Αντώνης Σαμαράκης, Μένης Κουμανταρέας, Λίνος Πολίτης και πολλοί άλλοι.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του διαθέσιμου υλικού στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, αλλά και εδώ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Μέρες και ώρες επίσκεψης: Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00-14.00. Μην τη χάσετε!


Χριστίνα Λιναρδάκη
Κατερίνα Τσιτσεκλή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου