Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Η ποίηση ξανά στη μόδα; Δέκα από τους καλύτερους αγγλόφωνους εν ζωή ποιητέςΈτσι φαίνεται ή τουλάχιστον αυτό ισχύει στο εξωτερικό! Στο φύλλο της προ-προηγούμενης Κυριακής, 11 Φεβρουαρίου, η Sunday Times δημοσίευσε λίστα με τους 12 καλύτερους αγγλόφωνους ποιητές εν ζωή. Το άρθρο υπογράφει η Patricia Nicol, η οποία δεν αμελεί να πληροφορήσει τον αναγνώστη ότι η λίστα καταρτίστηκε κατόπιν διαβούλευσης με τους ειδήμονες: εκδότες, επιμελητές και κριτικούς – όλους ανθρώπους του σιναφιού. Ιδού λοιπόν 10 από τους 12 καλύτερους:

1 Alice Oswald (1966- )
Σύμφωνα με πολλούς, η καλύτερη Βρετανίδα ποιήτρια της εποχής. Η πρώτη της συλλογή, The Thing in the Gap-Stone Stile (1996), έλαβε το Forward Poetry Prize πρώτης ποιητικής συλλογής, αλλά η Oswald έχει λάβει γενικά πολλά βραβεία για την ποίησή της. Η δεύτερη κατά σειρά έκδοσης συλλογή της Dart (2002) ήταν το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας για τον ποταμό Devon και τους οικισμούς που αναπτύχθηκαν στις όχθες του, μεταξύ αυτών και εκείνος στον οποίο ζει η ποιήτρια. Η μεταγενέστερη συλλογή της Memorial (2011) βασίζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου και έλαβε διθυραμβικές κριτικές για την εικονοπλασία και την καινοτόμο προσέγγισή της. Η πιο πρόσφατη συλλογή της τιτλοφορείται Falling Awake (2016).

Ποιήματά της μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

2 Denise Riley (1948- )
Γνωστή για την ικανότητά της να συνδυάζει στοιχεία φιλοσοφίας, φεμινισμού, λυρισμού και ιστορίας της λογοτεχνίας στα βιβλία της (ποιητικά και πεζογραφίας), η Riley έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα επτά ποιητικές συλλογές. Η πιο πρόσφατη συλλογή της Say Something Back (2016), υποψήφια  για το Forward Prize for Best Poetry Collection, περιέχει το εμβληματικό ποίημα "A Part Song", έναν διαλογισμό στον θρήνο μιας μάνας της οποίας ο ενήλικος γιος πεθαίνει. Η ποίησή της Riley είναι γνωστή για τις σθεναρές, καθαρές από συναισθηματισμό μα συγκινητικές προσπάθειες να χαρτογραφήσει τις πολλαπλές θέσεις και τα πολυδιάστατα πλαίσια που συναπαρτίζουν το ποιητικό υποκείμενο.

Ποιήματά της μπορείτε να διαβάσετε εδώ: 

3 Simon Armitage (1963- )
Η ποίηση του Armitage, συχνά χρωματισμένη με στοιχεία black humour, είναι επηρεασμένη από τους Ted Hughes, W.H. Auden και Philip Larkin. O Armitage έχει γράψει πολλές ποιητικές συλλογές, αρκετές από τις οποίες ήταν επανειλημμένως  υποψήφιες για σημαντικά βραβεία. Εξαιρετικό δείγμα γραφής του αποτελεί το ποίημα "Poundland", μια σύγχρονη ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου.

Ακούστε τον να απαγγέλλει το "Poundland" εδώ:

Άλλα ποιήματά του μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

4 Don Paterson (1963- )
Ο Σκοτσέζος αυτός ποιητής, που εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του για να γίνει μουσικός, άλλαξε πορεία όταν συνάντησε τον ποιητή Tony Harrison, ο οποίος άσκησε μεγάλη επιρροή πάνω του. Ακολούθως, ο Paterson αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο στη μελέτη της ποίησης προτού αρχίσει να γράφει ο ίδιος. Σήμερα, είναι εμφανείς στο έργο του επιδράσεις από τους Coleridge, Paul Muldoon, Derek Mahon και Michael Longley. Η πρώτη ποιητική συλλογή του Paterson,  Nil Nil (1993), βραβεύθηκε με το Forward Prize for Best First Collection, ενώ στη συλλογή του Gods Gift to Women (1997) απονεμήθηκαν δύο βραβεία: το T.S. Eliot Prize και το Geoffrey Faber Memorial Prize. Η συλλογή του Landing Light (2003), η οποία περιλαμβάνει ποιήματα για την πατρότητα, κέρδισε το Whitbread Poetry Award και ένα ακόμη T.S. Eliot Prize. 

Ποιήματά του μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

5 Vahni Capildeo (1973- )
Η Βρετανίδα υπήκοος του Τρινιντάντ είναι κόρη του ποιητή Devendranath Capildeo.  Τόσο στα συμβατικά όσο και στα πεζά ποιήματά της, την Capildeo απασχολούν ζητήματα γεωγραφικής, γλωσσικής και σχεσιακής εγγύτητας και απόστασης, καθώς και αποξένωσης και αίσθησης του ανήκειν. Στις συλλογές της συγκαταλέγονται οι No Traveller Returns (2003), Undraining Sea (2009), Dark and Unaccustomed Words (2012), Utter (2013) και Measures of Expatriation (2016), η οποία κέρδισε το Forward Prize 2016.

Ποιήματά της μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

6 Claudia Rankine (1963- )
Γεννημένη στην Τζαμάικα, η Rankine ήταν η ποιήτρια με την οποία ο εκδοτικός οίκος Penguin UK εγκαινίασε εκ νέου τη σειρά του της ποίησης. Και το έκανε με το βιβλίο της Citizen, An American Lyric, την αντικομφορμιστική, σοκαριστική και βαθιά προσωπική εξερεύνηση, σε μορφή πεζού ποιήματος, του καθημερινού φαινομένου του ρατσισμού στην Αμερική. Αυτό το πολυβραβευμένο βιβλίο, που είχε μείνει καιρό στη λίστα ευπώλητων της New York Times καθιέρωσε διεθνώς τη Rankine ως πνευματικό άνθρωπο. Άλλες αξιοσημείωτες ποιητικές συλλογές της είναι οι Dont Let Me Be Lonely: An American Lyric (2004) και Nothing in Nature is Private (1994), η οποία κέρδισε το Βραβείο Ποίησης της Πολιτείας του Κλήβελαντ.

Ποιήματά της μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
https://www.poetryfoundation.org/poets/claudia-rankine

7 Sinéad Morissey (1972- )
Η κληρονομιά του να είσαι Βορειοϊρλανδός ποιητής είναι τεράστια και η Morissey την αξιοποιεί στο έπακρο. Η ποιήτρια έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές: There Was Fire in Vancouver (1996), Between Here and There (2001), The State of the Prisons (2005), Through the Square Window (2009), Parallax and Selected Poems (Carcanet 2013, UK; FSG 2015, US) και On Balance (2017). H Parallax κέρδισε το βραβείο TS Eliot και η On Balance το Forward prize 2017.

Ποιήματά της μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

8 Kei Miller (1978- )
Γεννημένος επίσης στην Τζαμάικα, ο Kei Miller δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή το 2007 με τίτλο There is an Anger that Moves και τη δεύτερη, A Light Song of Light, το 2010. Η τρίτη του ποιητική συλλογή The Cartographer Tries to Map a Way to Zion κυκλοφόρησε το 2014 και κέρδισε το Forward Prize for Best Collection. Ο Miller είναι επίσης performer. Τα ποιήματά του διακρίνονται για την εσωτερική τους μουσικότητα.

Διαβάστε δύο ποιήματά του εδώ:

Ακούστε τον να απαγγέλλει ένα άλλο ποίημά του εδώ:

9 Sarah Howe (1983- )
Η Howe είναι η πρώτη ποιήτρια στα χρονικά που κατάφερε να κερδίσει το βραβείο TS Eliot για πρώτη συλλογή, συγκεκριμένα τη συλλογή της Loop of Jade (2015). Γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ από Άγγλο πατέρα και Κινέζα μητέρα, έζησε όμως όλα τα χρόνια της στην Αγγλία.

Ποιήματά της μπορείτε να βρείτε στο site της εδώ:

10 Ocean Vuong (1988- )
Γεννημένος στο Βιετνάμ, ο πρώτος στην οικογένειά του που κατάφερε να διδαχθεί και να μάθει ανάγνωση, ο Vuong μετέβη στην Αμερική σε ηλικία 2 ετών και το 2017 έγινε ο πρώτος ποιητής στα χρονικά που έλαβε το βραβείο TS Eliot για πρώτη συλλογή και το Forward Prize. Επρόκειτο για τη συλλογή του Night Sky with Exit Wounds.

Ποιήματά του μπορείτε να βρείτε στο site του εδώ:

Είναι όλοι υπέροχοι!

Για τη μεταγραφή
στο στίγμαΛόγου:
Χριστίνα Λιναρδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου