Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Οι Έλληνες ποιητές της διασποράς

Με αφορμή την εκδήλωση για τους σύγχρονους Έλληνες ποιητές της διασποράς, που διοργανώνεται σε λίγες μέρες στον Ιανό από το blog Στίγμα Λόγου, κάναμε ορισμένες σκέψεις και τις παραθέτουμε:

1.) Δεν νοείται να μιλάμε για ελληνική ποίηση και να μην συμπεριλαμβάνουμε τους ποιητές της διασποράς. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο πιο πολυδιαβασμένος, ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας ποιητής είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης, που γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Και αν δεν μας φτάνει ο Αλεξανδρινός ποιητής, έχουμε την πιο σύγχρονη περίπτωση του ποιητή και μεταφραστή Νίκου Σπάνια, που μετανάστευσε από την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε όλα τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι την αυτοκτονία του.

2.) Το ερώτημα, που προκύπτει σήμερα είναι: Γνωρίζουμε τους σύγχρονους Έλληνες ποιητές της διασποράς; Δυστυχώς, η απάντηση είναι αρνητική. Εδώ, δεν γνωρίζουμε καλά-καλά τους Έλληνες ποιητές, που ζουν στην Ελλάδα. Το πλατύ κοινό έχει πλήρη άγνοια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κρατικοδίαιτο εκδοτομιντιακό κατεστημένο διαφημίζει ό,τι πιο δυσνόητο και απόμακρο υπάρχει στην σύγχρονη ελληνική ποίηση, απομακρύνοντας ακόμα και τους πιο καλοπροαίρετους αναγνώστες. Έτσι, έχουμε το φαινόμενο να προβάλλονται ορισμένοι ποιητές με διογκωμένο τρόπο και στημένες κριτικές, που μόνο κριτικές δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται και όταν κάποιος από τους πολυδιαφημισμένους ποιητές πεθαίνει, περνάει στη λήθη και οι αυτοαποκαλούμενοι κριτικοί λογοτεχνίας, είτε τον ξεχνάνε τελείως, είτε λένε πως τον υπερεκτιμήσανε.

3.) Στις μέρες μας, οι σύγχρονοι Έλληνες ποιητές της διασποράς δεν είναι λίγοι και ορισμένοι από αυτούς είναι αρκετά ποιοτικοί. Δεν είναι λίγοι, γιατί υπάρχουν αρκετοί, που μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια και γιατί υπάρχει και μια γενιά νέων ποιητών, που μετανάστευσαν σχετικά πρόσφατα, είτε λόγω σπουδών, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι αρκετά ποιοτικοί γιατί έχοντας βιώσει τόσο την ελληνική πραγματικότητα, όσο και την κουλτούρα των χωρών, στις οποίες μετανάστευσαν, κατάφεραν να αποκτήσουν μια πολυπολιτισμική συνείδηση με ανοιχτούς ορίζοντες και διευρυμένες εμπνεύσεις. Σε μια εποχή, που παραδεχόμαστε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτιστική, οι σύγχρονοι Έλληνες ποιητές της διασποράς είναι οάσεις μέσα στην έρημο των πολιτιστικών σκουπιδιών, που μας περιβάλλει.

Άρα οι εκδηλώσεις, που έχουν σκοπό να μας γνωρίσουν τους σύγχρονους Έλληνες ποιητές της διασποράς, δίνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και αντιμάχονται την πολιτιστική ισοπέδωση κόντρα στα σημεία των καιρών.


Θεοχάρης Παπαδόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου