Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Οι διεθνείς εκθέσεις βιβλίου και η Κύπρος

Frankfurt Book Fair
Διαβάζουμε ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έλαβε πρόσφατα μέρος στη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου της Μέσης Ανατολής, στο Κάιρο (27 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου 2017). Πιο πριν, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Πεκίνο (24-28 Αυγούστου 2016), στη Φρανκφούρτη, τη μεγαλύτερη διεθνώς (19-23 Οκτωβρίου 2016), στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα (7-11 Σεπτ. 2016, η Ελλάδα τιμώμενη χώρα). Η Ελλάδα, μια χώρα που έχει ρημαχτεί οικονομικά, αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η συμμετοχή της και φροντίζει, παρά τα πενιχρά της μέσα, να δίνει το στίγμα και την παρουσία της, τουλάχιστον στις πιο σημαντικές εκθέσεις βιβλίου.

Εμείς τι κάνουμε; Διαβάζουμε στο σχέδιο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για τη στήριξη προβολής των κυπριακών εκδόσεων σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου πως η χρηματοδότηση φορέων που δυνατόν να λάβουν μέρος μπορεί να καλύψει και το 100% των επιλέξιμων δαπανών. Είναι πράγματι ένα φιλόδοξο και καλό σχέδιο. Το ζήτημα είναι πως δε λαμβάνει κανείς μέρος. Οι κυπριακοί εκδοτικοί οίκοι είναι μικροί, δεν μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια, ακόμα κι αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους. Η Κύπρος απουσιάζει από όλες τις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου. Δεν υπάρχει πουθενά στον διεθνή χάρτη για το βιβλίο. Απουσιάζει από αυτές τις κορυφαίες πολιτιστικές συναντήσεις.

Ίσως να έπρεπε οι ίδιες οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες να αναλάβουν να πράξουν ό,τι και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού; Δηλαδή να συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο τουλάχιστον στις σημαντικότερες εκθέσεις και σ’ αυτό να στεγάσουν τους κυπριακούς εκδοτικούς οίκους και τις εκδόσεις, όπως γίνεται στο ελληνικό περίπτερο. Αν δεν έχουν την τεχνογνωσία, ας απευθυνθούν στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού που αποτελεί συνέχεια του εξαίρετου Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Στην Φρανκφούρτη κάθε χρόνο συμμετέχουν γύρω στις 100 χώρες. Αρκετές από αυτές είναι μικρότερες της Κύπρου, με λιγότερα μέσα στη διάθεσή τους. Π.χ. το 2015 δικό τους περίπτερο είχαν τα νησιά Φερόε. Να πιστέψουμε ότι τα νησιά Φερόε έχουν σπουδαιότερες εκδόσεις από τις δικές μας και διαθέτουν περισσότερα μέσα στη διάθεσή τους; Τα οφέλη της παρουσίας μας εκεί είναι πολλαπλάσια της δαπάνης που απαιτείται. Η Τουρκία συμμετέχει κάθε χρόνο στην Φρανκφούρτη με ένα τεράστιο και πολυτελές περίπτερο, ένα από τα επιβλητικότερα. Αλλά, είπαμε, εμείς προτιμούμε να δηλώνουμε την παρουσία μας στη Γιουροβίζιον.


Αιμίλιος Σολωμού


Σημ.: Αναδημοσίευση από το κυπριακό περιοδικό λόγου, τέχνης και προβληματισμού Άνευ, τεύχος 62, χειμώνας-άνοιξη 2017. Τηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου