Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

"Η κατάσταση των πραγμάτων" του Γιώργου Καραντώνη


Η κατάσταση των πραγμάτων του γνωστού μας συγγραφέα Γ. Καραντώνη είναι η συλλογή σε έναν τόμο άρθρων, παρεμβάσεων αλλά και δοκιμίων, δημοσιευμένων, πλην ελάχιστων, στο διάστημα 1984-2015, σε διάφορα έντυπα.

Το έργο αυτό του Γ. Καραντώνη αποτελεί μία βελτιωμένη επανέκδοση της πρώτης έκδοσης που εκυκλοφόρησε το 1994 από τις εκδόσεις "Αλεξίσφαιρο" και περιλάμβανε 20 μόνον άρθρα. Η κατάσταση των πραγμάτων αποτελεί μια παρακαταθήκη της διορατικής και θαρραλέας σκέψης του συγγραφέα. Διορατική διότι οι παρεμβάσεις του διαπερνούν την εξωτερική επιφάνεια των ανθρώπων και των καταστάσεων και εντοπίζουν τις βαθύτερες αιτίες που προκαλούν τον μεγαλύτερο και ευρύτερο αντίκτυπο. Θαρραλέα για την πολιτική ζωή, επειδή, μολονότι αριστερός και ο ίδιος, τολμά να αμφισβητήσει τα ιδεολογικά στερεότυπα και να εντοπίσει τις διάφορες παθογένειες της Αριστεράς. Επισημαίνει με ειλικρίνεια τα διάφορα σφάλματά της, που την έχουν οδηγήσει συχνά σε πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Τα θέματα καλύπτουν έναν ευρύ ορίζοντα, από τον μαρξισμό, τη γλώσσα, την τέχνη και την ανάλυση σύγχρονων προβλημάτων έως το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών.

Το βιβλίο του Γ. Καραντώνη κυκλοφορεί σε επιμελημένη έκδοση και τυπογραφικό σχεδιασμό του Κ. Θεοδωρίμπαση και εικονογραφήσεις του γνωστού μας ζωγράφου Χρ. Θεοφίλη. Οι σπάνιες φωτογραφίες προσώπων, που παρουσιάζονται σε αυτό τον τόμο, προέρχονται από το οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο του συγγραφέα. Το βιβλίο αρχίζει με κριτική προσέγγιση των κειμένων του Γ. Καραντώνη από την μουσικό–ποιήτρια και εκδότρια του περιοδικού "Αλεξίσφαιρο", Λυδία Λάβδα. Ακολουθεί ένα εισαγωγικό σημείωμα από την πεζογράφο κριτικό Κατερίνα Θεοφίλη, καθώς και από τον ίδιο τον συγγραφέα. Εξαίρετη είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Γιώργος Καραντώνης στον δικηγόρο και δημοσιογράφο Δημ. Σεφερλή για λογαριασμό του περιοδικού «Αλεξίσφαιρο», η οποία φιλοξενείται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου,

Το παραπάνω έργο διακρίνεται για δύο σπάνιες δημοσιεύσεις: Πρώτον, τη δημοσίευση ανέκδοτων επιστολών του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη στον Λουκά Καστανάκη, αδελφό του πεζογράφου Θράσου Καστανάκη, και στη γυναίκα του Μίλη. Δεύτερον, την παράθεση αυτούσιων κειμένων κάθε είδους των λογοτεχνών που παρουσιάζονται, καθώς και του ίδιου του συγγραφέα - όχι μόνον εντός των άρθρων, αλλά και ως ανεξάρτητης συνέχειάς τους.

Λουκάς Θεοχαρόπουλος


ΥΓ. Δείτε παλαιότερη ανάρτηση με ένα δοκίμιο από το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου