Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Χωρίς Κίγκο - Λίγα λόγια για το κοινωνικό χαϊκού

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι Έλληνες ποιητές εκδίδουν ποιητικές συλλογές, που αποτελούνται εξολοκλήρου από χαϊκού[1] και έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για το κατά πόσο τα έργα τους είναι αυθεντικά χαϊκού ή απλά τρίστιχα.

Το χαϊκού είναι παραδοσιακό ποιητικό είδος, που προέρχεται από την Ιαπωνία. «Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά. Το χαϊκού είναι με συνολικά 17 συλλαβές η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Περιγράφει μια εικόνα της φύσης και δίνει στοιχεία για την εποχή του χρόνου μέσα από εποχιακές λέξεις (Κίγκο)»[2].

Ο παραπάνω αρκετά αυστηρός ορισμός ισχύει για το κλασικό χαϊκού και έρχεται σε αντιπαράθεση με το κοινωνικό χαϊκού, που θα αναλύσουμε παρακάτω. Όμως, ας δούμε πρώτα γιατί το κλασικό χαϊκού κινείται στα όρια των εποχιακών λέξεων και των φυσιολατρικών περιγραφών: «Αυτό που σήμερα ονομάζεται κλασικό χαϊκού δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα. Οι ιδιαιτερότητες της περιόδου αυτής δημιούργησαν την αίσθηση ενός κλειστού, αμετάβλητου κόσμου, καθώς η κοινωνία καθοριζόταν από ένα φεουδαρχικό ταξικό σύστημα και η Ιαπωνία έκοψε σχεδόν ολοκληρωτικά την επαφή με τον έξω κόσμο. Αυτό το ακριβώς ορισμένο σύστημα αξιών και συμβόλων έδωσε σε ποιητές και ακροατές ένα κοινό και σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο κατανόησης»[3]. Δηλαδή, υπήρχε μια κάστα ευγενών γύρω από τον αυτοκράτορα και το μόνο, που τους απασχολούσε ήταν η περιγραφή της φύσης. Σε αυτή την φυσιολατρική προσκόλληση συνηγορούσε και η θρησκεία του βουδισμού Ζεν.

Όμως, η ποίηση εξελίσσεται. Οι φόρμες διαφοροποιούνται. Έτσι και το χαικού περνώντας τα σύνορα της Ιαπωνίας και φτάνοντας στην Ευρώπη απόκτησε έναν πιο κοινωνικό χαρακτήρα. Οι εποχιακές λέξεις (Κίγκο) δεν είναι πλέον απαραίτητες, ενώ τη θέση των εικόνων της φύσης πήρε ένας έντονος κοινωνικός προβληματισμός. Ο πρώτος Έλληνας ποιητής, που έγραψε κοινωνικό χαϊκού στην Ελλάδα ήταν ο Γιώργος Σεφέρης. Ποιος δεν συγκινείται διαβάζοντας το περίφημο:

«Που να μαζεύεις
τα χίλια κομματάκια
του κάθε ανθρώπου»[4].

Όπως παρατηρούμε το παραπάνω χαϊκού του Σεφέρη δεν έχει Κίγκο, ούτε εικόνες της φύσης. Αν μάλιστα του ρίξουμε μια πιο σχολαστική ματιά, θα προσέξουμε πως δεν είναι αυστηρά μετρημένο, καθώς ο τελευταίος στίχος αποτελείται από έξι συλλαβές!

Από τότε, έχουν κυκλοφορήσει πάρα πολλές ποιητικές συλλογές με κοινωνικά χαϊκού. Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι έχουν γραφτεί και αρκετά σύγχρονα χαϊκού, που στερούνται νοήματος και το τι θέλει να πει ο ποιητής, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μιλάμε για κοινωνικά χαϊκού. Όσον αφορά το μέτρημα των στίχων, υπάρχουν οι ποιητές, που προσπαθούν να το τηρήσουν, αλλά τους ξεφεύγουν συλλαβές και αυτό φαίνεται και ποιητές, που πειραματίζονται με λιγότερες ή περισσότερες συλλαβές. Όμως, θα πρέπει να είμαστε λιγότερο σχολαστικοί, αν λάβουμε υπόψη μας την τεράστια διαφορά, που υπάρχει ανάμεσα στις ιαπωνικές και τις ελληνικές συλλαβές και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γλώσσας, που περιλαμβάνει πλήθος πολυσύλλαβων λέξεων. Αν τηρηθεί το μέτρημα του στίχου στο ελληνικό χαϊκού, λέξεις, που αποτελούνται από έξι συλλαβές και πάνω αποκλείονται από τον πρώτο και τον τρίτο στίχο.

Συμπερασματικά, λοιπόν, θα λέγαμε ότι το χαϊκού έχει εξελιχθεί τόσο στο νόημά του, όσο και στην ποιητική φόρμα και έχει λάβει δίκαια μια περίοπτη θέση στο χώρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Θεοχάρης ΠαπαδόπουλοςΑκολουθούν μερικά δείγματα κοινωνικού χαϊκού:

Κόκκινη κλωστή
Ράβω στο νου μου
μια φορεσιά του κόσμου.
Να τον αλλάξω.

Ζητούνται υπάλληλοι
Ρακοσυλλέκτες
πλήρους απασχόλησης.
Σίγουρο μέλλον.

Ενθύμημα
Το νόημα του
βίου του καθενός, στις
λεπτομέρειες.

Τραγικώς υπάρχειν
Τραγικοί όσοι
άλλον κόσμο μέσα τους
ζουν στη ζωή τους.[5]1) Χαϊκού ή χάικου. Το συναντάμε και με τη γραφή χάι-κου. Παλιότερα το συναντούσαμε ως χάι κάι. Επέλεξα τον πρώτο τρόπο γραφής, που χρησιμοποιεί και η Wikipedia.
2) Wikipedia λήμμα χαϊκού.
3) Wikipedia λήμμα χαϊκού.
4) Γιώργος Σεφέρης: «Ποιήματα», εκδόσεις «Ίκαρος».
5) Τα χαϊκού «Κόκκινη κλωστή» και «Ζητούνται υπάλληλοι» είναι του Χάρη Μελιτά από την ποιητική συλλογή «Μαύρη Σοκολάτα», εκδόσεις Μανδραγόρας, σελ. 28, 57. Τα χαϊκού «Ενθύμημα» και «Τραγικώς υπάρχειν» είναι του Σπύρου Α. Γεωργίου από την ποιητική συλλογή «Στην άκρη της γλώσσας», εκδόσεις Μανδραγόρας, σελ. 28, 31.

4 σχόλια:

 1. Εμπεριστατωμένο και τόσο ένδιαφέρον για όσους από εμάς είμαστε αδαείς, κύριε Παπαδόπουλε, σας ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σας.
  Το διάβασα, και το μόνο που θέλω τώρα είναι να μάθω περισσότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ανάλυση "περί κοινωνικού χαϊκού", καθώς και για τα χαϊκού-κοσμήματα των δημοφιλών ποιητών Χάρη Μελιτά και Σπύρου Γεωργίου, και φυσικά του κορυφαίου Σεφέρη, ο οποίος είχε αναγορεύσει το είδος αυτό της ποίησης ως "Γυμνάσματα". Να προσθέσω ταπεινά μερικά βραβευμένα μου χαϊκού στα "ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ" από το Δήμο Σαλαμίνας και την UNESCO Πειραιώς και νήσων, καθώς και μερικά νεότερα

  Φως στις χίμαιρες!
  Οι σκιές να διαλυθούν
  με τα θαύματα

  Πρόσκληση πήρες
  μα σύ αναγγέλθηκες
  ως ακάλεστος

  Μίσος κι αγάπη!
  Νίψον ανομήματα
  Μη μόναν όψιν

  Η Ελλάς θα ζει!
  -κόκκος μεν μες στο χάρτη –
  μα μ' ανάστημα..

  Με τιμή,
  Ειρήνη Ντούρα-Καββαδία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση! Δεν ξέρω όμως αλλά εγώ δεν θα χαρακτήριζα χαϊκού τα τετράστιχα που παρατίθενται... Λέω ναι στο κοινωνικό χαϊκού αλλά όχι εκτός της φόρμας του κλασσικού χαϊκού... Προσωπικά βρίσκω να είναι τεράστια η πρόκληση του να χωρέσεις ότι θέλεις να πεις σε 17 συλλαβές. Πρέπει κανείς να παιδέψει τον στίχο, να ιδρώσει την φανέλα για να τα καταφέρει. Και καλό είναι να μην κόβεται σε λάθος σημείο η φράση και να μένει μετέωρη από στίχο σε στίχο... Κάθε στίχος πρέπει να έχει αυτοτέλεια
  Το νόημα του ΣΤΟΠ
  βίου του καθενός, στις ΣΤΟΠ
  λεπτομέρειες.
  Όταν μπήκα στην διαδικτυακή ομάδα Χαϊκού ελληνικά δημοσίευσα ένα χαϊκού μου και είχα ένα σχόλιο από την διαχειρίστρια (την αγαπημένη διαδικτυακή ομότεχνη φίλη Μερκέττα Τσιμπουκλή)που το χαρακτήριζε τρίστιχο... Δεν το κρύβω ότι είχα ενοχληθεί αρκετά όμως προέκυψε ένας γόνιμος διάλογος. Το χαϊκού ήταν το ακόλουθο...

  Στις καμπύλες σου,
  πάνω κυλά ο πόθος
  για κατάκτηση...

  Θεωρώ πχ ότι αυτό είναι και φυσιολατρικό (τι πιο όμορφο και φυσικό από το γυμνό ανθρώπινο σώμα) και κοινωνικό.
  Βέβαια το κοινωνικό χαϊκού ίσως προϋποθέτει ένα μήνυμα ή την έκφραση μιας αγωνίας για τα τεκταινόμενα...
  Στην !η ανθολογία Χαϊκού από τον διαγωνισμό της Ιαπωνικής Πρεσβείας είδε το φως και το δικό μου καθαρά κοινωνικό...

  Εκεί στην Γάζα
  τα χελιδόνια φωλιά
  πού να την χτίσουν...

  Εδώ έχω μια διπλή μεταφορά και με κίγκο... χελιδόνι για την άνοιξη, άνοιξη για την ειρήνη....

  Ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσω τους προβληματισμούς μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα χαϊκού που έχω παραθέσει δεν είναι τετράστιχα, αλλά χαϊκού με τίτλο. Ίσως ο τίτλος να μπορούσε να λείπει. Συμφωνώ με το ότι ο κάθε στίχος πρέπει να έχει αυτοτέλεια και μπορώ να πω ότι το έχω προσπαθήσει όσο μου ήταν δυνατόν σε δικά μου χαϊκού.
   ΥΓ: Πολύ όμορφο το χαϊκού, που γράψατε για τη Γάζα.

   Διαγραφή