Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Ο Παναγιώτης Παναγάκης επιλέγει νέες μουσικές κυκλοφορίες (2)

J.S.Bach, Violin Concertos/Alina Ibragimova, Arcangelo, Jonathan Cohen/Hyperion

«Πάλι τα κοντσέρτα για βιολί του Μπάχ;;;». Αυτό λοιπόν είναι το cd που δίνει αποστομωτική απάντηση σε αυτή τη μάλλον ελαφρά τη καρδία διατυπωμένη ερώτηση. Πρόκειται για μια ηχογράφηση που περιλαμβάνει τα δύο (όντως πασίγνωστα) κοντσέρτα του Μπαχ για βιολί με αριθμό καταλόγου BWV1041 σε Λα ελάσσονα και BWV1042 σε Μι μείζονα, καθώς και μεταγραφές για βιολί τριών επίσης πολύ γνωστών κοντσέρτων του συνθέτη για τσέμπαλο. Όμως ο πραγματικός λόγος για να ακούσει κανείς εκ νέου αυτά τα έργα είναι η ερμηνεία της Alina Ibragimova. Γεννημένη στη Ρωσσία το 1985, αλλά με βρετανική παιδεία, έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρονια για τις ερμηνείες της τόσο στο standard ρεπερτόριο (Bach, Beethoven, Mendelssohn) όσο και για την προβολή λιγότερο γνωστών συνθετών, όπως ο Roslavets και ο Hartmann. Με σιγουριά και απόλυτη αίσθηση του ύφους της εποχής, χωρίς προσπάθεια εφήμερου εντυπωσιασμού, η ερμηνεία της Ibragimova είναι απλά εκληκτική. Εξίσου σημαντική στο τελικό αποτέλεσμα είναι η συνοδεία της ορχήστρας δωματίου με όργανα εποχής, Arcangelo, υπό την άψογη διεύθυνση του Jonathan Cohen. Να σας το θυμίσουμε: η σεμνή Ibragimova είναι μόλις 30 ετών!!!


Α Tribute to Bill Evans/Monika Lang Trio/Gramola

Τριανταπέντε χρόνια μετά το θάνατo του Bill Evans σε ηλικία μόλις 51 ετών, η Αυστριακή Monika Lang αποδίδει με σεβασμό και γνώση ένα φόρο τιμής σε έναν από τους πιο σημαντικούς πιανίστες στην ιστoρία της jazz. Με στιβαρή κλασσική παιδεία, ο Evans ξεχώρισε – ειδικά στα πρώτα χρόνια της καριέρας του στη δεκαετία του 1950 – με τον σχεδόν ιμπρεσιονιστικό, πρωτότυπο αρμονικό του κόσμο. Ο πρώτος που τον ξεχώρισε ήταν ο (πάντα οξυδερκής) Miles Davis και το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους έχει αποτυπωθεί στο υπέροχο “Kind of Blue”. Ομως ο Bill Evans υπήρξε ο θεμελιωτης του σύγχρονου jazz piano trio. Με το μπάσο και τα τύμπανα να συμμετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση του ήχου, οι ηχογραφήσεις του στην αρχή της δεκαετίας του 1960 έχουν μείνει κλασσικές (ειδικά το “Sunday at the Village Vanguard”). Ο Evans, στον ταραχώδη και γεμάτο εξαρτήσεις σύντομο βίο του, άφησε πίσω του και καποιες δικές του πολύ γνωστές (και μάλλον μελαγχολικές) συνθέσεις που αποτελούν και τη «μαγιά» πάνω στην οποία κινήθηκε η Monika Lang σε αυτό το εξαιρετικά ηχογραφημένο album.


Solitudes, Baltic Reflections/Mr McFall’s Chamber/Delphian Records

Αποχρώσεις του γκρι, χειμωνιάτικο τοπίο, ομίχλη, μια μικρή βάρκα στη θάλασσα, απόκοσμη ηρεμία, μοναξιά. Τα πάντα παραπέμπουν στο μακρινό και σκοτεινό βορρά με τον υπότιτλο του εξωφύλλου να μας “στέλνει” κατευθείαν στη θάλασσια περιοχή της Βαλτικής. Το μικρό σύνολο από τη Σκωτία “Mr McFall’s Chamber” μας προτείνει μουσική από τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία σε έναν από τους πλέον ευφάνταστους θεματικά δίσκους της χρονιάς: δημοφιλή νοσταλγικά tangos του ’50 από τη Φινλανδία και η μουσική του Jean Sibelius εναλλάσσονται με τις συνθέσεις των σύγχρονων Arvo Part, Aulis Sallinen, Kalevi Aho, Peteris Vasks, Olli Mustonen, Erkki-Sven Tuur και Zita Bruzaite. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο Arvo Part, είναι πασίγνωστοι και όλοι τους προέρχονται από χώρες με πολλά κοινά πολιτιστικά στοιχεία αλλά και κοινή (και ενίοτε δραματική) πρόσφατη ιστορία. Άρτια ηχογράφηση, εξαιρετική παραγωγή, όμορφη, χαμηλόφωνη και ενίοτε σχεδόν κινηματογραφικού ύφους μουσική, πολύ καλές ερμηνείες, ένα cd που συστήνεται ανεπιφύλακτα για τις μικρές χειμωνιάτικες ώρες...

Παναγιώτης Παναγάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου