Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Οι αναρτήσεις με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα

Συνηθίζεται στις αρχές μιας χρονιάς να γίνεται ένας απολογισμός πεπραγμένων, μια σούμα δηλαδή των καλύτερων στιγμών/αναρτήσεων/κ.λπ. Έτσι κι εμείς είπαμε να ακολουθήσουμε τη μόδα και να σας παρουσιάσουμε τη δική μας λίστα. Από καταβολής στίγμαΛόγου, λοιπόν, οι αναρτήσεις με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα είναι:

1. Η τεχνική του σοκ - ή, αν προτιμάτε, το σεξ - στην ποίηση (867 αναγνώσεις μέχρι σήμερα). Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί αυτή είναι η δημοφιλέστερη ανάρτηση. Φαντάζομαι είναι πολλοί εκείνοι που ψάχνουν ερωτικά ποιήματα για να αφιερώσουν σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Θα τους συμβούλευα πάντως να πάρουν το ημερολόγιο 2015 "Τα πάθη του έρωτα" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις IANOS, είναι εγγυημένο να τους καλύψει απόλυτα. Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι οι απόψεις μου επί του θέματος έχουν μεταβληθεί και ότι μια επάνοδος στο θέμα είναι στα υπόψιν μου.

2. Η θάλασσα στο "Μονόγραμμα" του Ελύτη και στο "Γράμμα στον ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ" του Καββαδία - παράλληλη ανάγνωση (787 αναγνώσεις). Μια εξαιρετική παράλληλη ανάγνωση δύο ποιημάτων για τη θάλασσα από την Κρις Λιβανίου.

3. Η Κυριακή στην ποίηση (641 αναγνώσεις). Επιλογή και συζήτηση με βάση το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο "Η Κυριακή των ποιητών" του Ηλία Κεφάλα, από τις εκδ. Νέος Αστρολάβος/Ευθύνη, 2013. Γιατί η Κυριακή παρουσιάζεται ξανά και ξανά στην ποίηση; Τι έχει η Κυριακή που τη διαφοροποιεί τόσο από τις υπόλοιπες μέρες; Γιατί εμπνέει τους ποιητές;

4. Ποίηση και πρόζα: Charles Baudelaire όσο και Θωμάς Τσαλαπάτης (598 αναγνώσεις). Ανάρτηση γραμμένη από την Κρις Λιβανίου σχετικά με το πεζό ποίημα: εκεί που η πρόζα και η ποίηση συναντούνται και συνεργάζονται, παράγοντας άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

5. Τι μας λέει σήμερα η ποίηση του... πεζογράφου Καρκαβίτσα; (519 αναγνώσεις). Ένα εκπληκτικό κείμενο του Ηλία Θ. Παππά για τη χρήση ποιητικών μηχανισμών στην πεζογραφία του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

6. Η ανορεξία της ύπαρξης - Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (αποσπάσματα) (502 αναγνώσεις). Η ανάρτηση αυτή γράφηκε πριν ακόμη ανακοινωθούν τα κρατικά βραβεία εκείνης της χρονιάς (με νικήτρια τη Ρουκ, φυσικά) και ήταν συνοδευτική μιας άλλης ανάρτησης με τίτλο Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ vs. Έλσα Κορνέτη - γυναικεία υπόθεση, η οποία ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 368 αναγνώσεις κι έτσι δεν συμπεριλαμβάνεται στις δέκα καλύτερες αναρτήσεις του ιστολογίου). Τον Νοέμβριο που μας πέρασε η αγαπημένη κα Ρουκ είχε την καλοσύνη να παραχωρήσει συνέντευξη στο στίγμαΛόγου.

7. Η ξενιτιά στα δημοτικά τραγούδια (477 αναγνώσεις). Μια μελέτη της Κρις Λιβανίου με θέμα το προσφιλές θέμα της ξενιτιάς στα δημοτικά τραγούδια.

8. Η άνοιξη όπως την είδαν μείζονες και ελάσσονες ποιητές (425 αναγνώσεις). Μια ανθολογία ποιημάτων και αποσπασμάτων ποιημάτων εμπνευσμένων από την άνοιξη.

9. Πέντε αδημοσίευτα ποιήματα της Λένας Παππά αποκλειστικά στο στίγμαΛόγου (414 αναγνώσεις). Πόσοι ξέρουν ότι οι στίχοι από το γνωστό τραγουδι "άι, της αγάπης μαχαιριά" των Κατσιμιχαίων προέρχονται από ποίημα της Λένας Παππά; Μια πολυγραφότατη, ευαίσθητη ποιήτρια που μας έκανε την τιμή να μας δώσει συνέντευξη.

10. Τσαλαπάτης και Μπογδάνος - η λεπτή γραμμή ανάμεσα (406 αναγνώσεις). Σκέψεις πάνω στον δημόσιο διάλογο μεταξύ του ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη και του Κώστα Μπογδάνου, εξ αφορμής της ποιητικής συλλογής του Κώστα Μπογδάνου "ΟΝ".

Σας ευχαριστούμε πολύ που μας διαβάζετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου