Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Ένα νέο λογοτεχνικό περιοδικό, αδερφάκι της ιστορικής "Νέας Ευθύνης"


"Γεννήθηκε" μόλις πριν από λίγες ημέρες. Το όνομά του "Κοράλλι". Γιατί να θέλει ο Γιώργος Γκέλμπεσης, εκδότης της ιστορικής "Νέας Ευθύνης", να ανοιχτεί σε  νέα πελάγη; Όπως λέει ο ίδιος, η πληθώρα των κειμένων που δεν χωρούσαν πια στη "Νέα Ευθύνη" τον έσπρωξε στη δημιουργία ενός δεύτερου πόλου, απαλλαγμένου από το βαρύ φορτίο της ιστορίας της "Νέας Ευθύνης" και ταυτόχρονα πιο σύγχρονου και ανοικτού και σε πειραματισμούς ακόμη. 

Ο σημαντικότερος όμως λόγος ήταν η προσφορά ενός ακόμη βήματος από το οποίο μπορούν να εκφραστούν ακόμη περισσότεροι δημιουργοί, ιδίως σήμερα που η ψυχολογική πίεση από την κρίση ωθεί πολλούς να γράφουν περισσότερο και άλλους να διαβάζουν περισσότερο, ιδίως όταν τα έντυπα συνιστούν προσπάθειες που δεν είναι ψεύτικες ή χυδαίες... Από την άλλη, η συχνότητα της έκδοσής του (τριμηνιαία) κάνει την ετήσια συνδρομή (€30) πιο προσιτή στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Αντιγράφω από το editorial του πρώτου τεύχους: 

"Ο εκδοτικός μας οίκος έχει ιστορία πνευματικής μαρτυρίας, άνω των πενήντα ετών. Και η πορεία και οι καταθέσεις του, οι μέχρι σήμερα, έχουν απ' όλους συνεκτιμηθεί, ως ένα βαρύ χρέος, για εμάς που διαχειριζόμαστε, σήμερα, την ιστορία ετούτη. Το χρέος μετράται με τον πνευματικό καρπό του σήμερα. (...) Όμως το "Κοράλλι" φιλοδοξεί να γίνει ένας άλλος πόλος: Η ιστορία, η φιλολογική έρευνα, ο φιλοσοφικός προβληματισμός, τα ζητήματα των κοινωνικών προβλημάτων, θα ερευνώνται ουσιαστικώτερα και αναλυτικώτερα. Και η μαρτυρία της τέχνης, θα καταγράφει τη σύγχρονη ευαισθησία...".

Τι μπορούμε, λοιπόν, εμείς να ευχηθούμε πέρα από "καλό ταξίδι"; Καλοτάξιδο, "Κοράλλι"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου