Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

"Οι αρνήσεις μιας ημέρας" του Ηλία Παππά

Το πρώτο ενδιαφέρον σημείο στην καινούρια συλλογή του (δικού μας, εδώ) Ηλία Θ. Παππά Οι αρνήσεις μιας Ημέρας είναι η δομή τους: εικοσιτέσσερα ποιήματα, ένα για κάθε ώρα της ημέρας. Ο αντικειμενικός ρυθμός λοιπόν του ανά μία ώρα ποιήματος έρχεται να συναντήσει τον εσωτερικό ρυθμό των ποιημάτων, την αυθύπαρκτη παρουσία τους στον χώρο και τον χρόνο για να συγχρονιστούν τελικά σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Είναι μια ποιητική συλλογή της αγωνίας και του λαβυρίνθου, του εσωτερικού και εξωτερικού χάους, κάποιες φορές σαν ένας εφιάλτης που, ξυπνώντας, ανακαλύπτει κανείς ότι συνεχίζεται και στην εκτός μυαλού πραγματικότητα. Και υπάρχει το εξής παράδοξο: ενώ ο ποιητής διαπιστώνει την πλήρη ανατροπή των δεδομένων του, ακουμπάει πάνω τους ένα διαυγές βλέμμα συνειδητοποίησης, σχεδόν αποστασιοποίησης. Η έννοια του λαβυρίνθου εμφανίζεται σαν μια θεματική που επανέρχεται σε όλη την έκταση της συλλογής, όχι σαν ρεφρέν, αλλά σαν κάτι που εξελίσσεται και ξεδιπλώνεται για να γίνει στο τέλος ένα lightmotiv και μια συνθήκη προσέγγισης: «Ανοίγω την πόρτα χωρίς να ξέρω ποιος είναι ο δρόμος / και ποιος ο λαβύρινθος.»[1], «Μπλέχτηκαν οι λεωφόροι και τα σοκάκια / η νύχτα με τη μέρα»[2], «Άξαφνα τα ανάποδα έχουν γίνει κανονικά / και τα εμμέσως πλην σαφώς δεν βγάζουν νόημα.»[3]

Η προσπάθεια που γίνεται να εξημερωθεί το χάος του χώρου, αλλά και του χρόνου, καταλήγει σε μια έκρηξη αγωνίας που πάει πιο μακριά από την συνήθη αβεβαιότητα. Αυτό που ωστόσο παραμένει είναι η διαύγεια της προσέγγισης του ποιητή: σαν να είναι θεατής της ίδιας του της πραγματικότητας. Το εγώ βρίσκεται στο φόντο, η πρώτη εικόνα είναι μια ποίηση ελάχιστα προσωποκεντρική, σαν να αποβλέπει σε μια οικουμενική διάσταση. Στην συνέχεια όμως και καθώς η μέρα κυλάει και πλησιάζουν τα μεσάνυχτα των προσωπικών δαιμόνων και των φαντασμάτων, το εγώ επανέρχεται στο προσκήνιο, επιχειρεί να γίνει άξονας, να αποτελέσει αυτή τη σταθερά που λείπει για να έχει αυτό το προσωπικό σύμπαν νόημα.

Ο έρωτας δεν υπάρχει ούτε ως υποψία. Δεν είναι προσδοκία, δεν είναι όνειρο, δεν μπαίνει καν στην εξίσωση. Η συναισθηματική φόρτιση προέρχεται από το άγχος της ατομικότητας, την απώλεια σταθερών σε ατομικό επίπεδο: ο άνθρωπος στα ποιήματα αυτά είναι μόνος. Δεν είναι σύνηθες να συναντά κανείς στην ποίηση προσωπική αναζήτηση που να μην εμπεριέχει τον Άλλο είτε ως πραγματικότητα άρρηκτα δεμένη με τον εαυτό, είτε έστω ως υπόθεση, ως μελλοντική συνθήκη. Το αποτέλεσμα είναι μια πρωτόγνωρη γύμνια, ένας άδειος χώρος, ούτε καν κενό αλλά κάτι ακόμα ριζικότερο: μια απουσία σαν διαμελισμός. Ό,τι συμπέρασμα και να προκύπτει από αυτή την αλληλουχία, αρχίζει και τελειώνει στον άνθρωπο, οι απαντήσεις, αν μπορούν να εκληφθούν ως τέτοιες, μπορούν να βρεθούν μόνο στο περίγραμμα του ατόμου: «Μα δεν αρκεί να σφραγίσεις τα αδιέξοδα / για να βγεις από τον λαβύρινθο.»Κρις Λιβανίου[1] Ηλίας Παππάς, Οι αρνήσεις μιας Ημέρας, εκδόσεις Στοχαστής, Αθήνα, 2013, σελ. 9.
[2] op.cit. σελ. 10.
[3] op.cit. σελ. 12.


Ακολουθούν τρία ποιήματα από τη συλλογή:

09:00

(άγουρο ξύπνημα, άνευ ονείρου)

Όσο στέκομαι και την κοιτάζω δεν θα βγάλει άχνα
η παλιά, μισοτελειωμένη ζωγραφιά.

Οι σκόρπιες μολυβιές, οι πολύχρωμες μουντζούρες
δε χαρίζουν εικόνα - μόνο πάνω, ψηλά
κάτι σαν ουρανός απλώνεται
την ώρα που κάτω, χαμηλά, κάτι σαν άνθρωπος ή σκύλος
πάει να ξεκινήσει.

Απ'τον ορίζοντα - αν είναι - αχτίδες ή βέλη ρέουν
στην ανοικτή παλάμη της γης
και γύρω τριγύρω στο σπίτι - αν είναι - 
χορεύει ο φαφούτης φράχτης μες στα αγριόχορτα.

Ανοίγω την πόρτα χωρίς να ξέρω ποιος είναι ο δρόμος
και ποιος ο λαβύρινθος.


17:00

(κομπολόι κόμπλεξ, στο βάθος σύνορα)

Χρόνια πολλά μετά μ' άγνωστα δέντρα θα καπνίζουμε
και μ' άρρωστο αέρα θα συζητάμε,
σε ξένη συντροφιά
στα καλντερίμια και στα σταυροδρόμια.

Με καινούριες πραμάτειες και δώρα
άλλοτε γονυπετείς
άλλοτε 'μοβόροι
δεξιά κι αριστερά θα μοιράζουμε ό,τι μας ξέμεινε
απ' την πατρίδα

(ας πούμε ελλάδα την ελλάδα).

Τα βράδια γύρω απ' τις φωτιές του γέλιου
θα δίνουμε άφεση σε όσους πλανεύτηκαν
από το καμπουρόσωμά της
ή το σκαμμένο πρόσωπο της ακμής,
αλλά και σε όσους την κυνήγησαν σαν μια τρέλα εφηβική,
μια επιπόλαιη αλήθεια
που φούσκωσε λαίμαργα το πάθος κι ύστερα, τάχα
ξεμπρόστιασε η εμμονή.


19:00

(επιφοίτηση, τηλεγραφείο εκτός τόπου και χρόνου)

Ίσα που προλαβαίνω να ειδοποιήσω το παρελθόν:

"ΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΡΑΒΑ. ΣΤΟΠ.
ΣΟΣ ΣΟΣ ΣΤΟΠ.
ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΔΩ. ΣΤΟΠ.
ΚΟΦΤΕΡΑ ΒΡΑΧΙΑ. ΣΤΟΠ.
ΑΦΑΝΗ. ΣΤΟΠ.
ΑΙΧΜΗΡΑ ΝΕΡΑ. ΣΤΟΠ.
ΚΕΝΟ. ΠΟΛΥ ΚΕΝΟ. ΣΤΟΠ.
ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ".

Στοπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου