Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Πού εξαφανίστηκε η ποίηση;

(Από αριστερά: Λ. Σπυριούνης, Θ. Τσαλαπάτης, Α. Σιδηρά.  Διαβάζει ο Δ. Παπαδάτος)

(ΣτίγμαΛόγου. Από αριστερά: Η. Παππάς, Κ. Λιβανίου, Χ. Λιναρδάκη)

Μας πήρε κάπου 10 ημέρες να... συνέλθουμε από την εκδήλωση, αλλά να που είμαστε πάλι εδώ! Ας ευχηθούμε πρώτα απ’ όλα καλή χρονιά σε όλους και ας προσπαθήσουμε στη συνέχεια να κάνουμε έναν απολογισμό της πρώτης εκδήλωσης του στίγμαΛόγου.

Την εκδήλωση, την οποία φιλοξένησε ο ζεστός χώρος του βιβλιοκαφέ Έναστρον, άνοιξε ο Ηλίας Παππάς που μίλησε λίγο για το ερώτημα που βάλαμε ως τίτλο της εκδήλωσης και που είναι κεντρικό για το στίγμαΛόγου από την πρώτη στιγμή. Είπε αυτό που όλοι μας νιώθουμε και ξέρουμε, ότι δηλ. μέσα στην πληθώρα της ποιητικής παραγωγής η καλή ποίηση εξαφανίζεται και το αναγνωστικό κοινό απομακρύνεται. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Χριστίνα Λιναρδάκη, η οποία είπε λίγα πράγματα για το πώς ξεκίνησε το ιστολόγιο και για τη λειτουργία του σχήματος ποιητές-εκδοτικοί οίκοι-κριτικοί-αναγνώστες . Tελευταία μίλησε η Κρις Λιβανίου, η οποία αναδίφησε στις απόψεις των προσκαλεσμένων μας ποιητών και στα έργα τους και τα συνταίριασε με το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Κατόπιν, η ομάδα του στίγμαΛόγου έδωσε το λόγο στους προσκαλεσμένους της ποιητές. Πρώτη η Αγγελική Σιδηρά αναρωτήθηκε τι λείπει από τη σημερινή ποίηση και εστίασε στα επιμέρους στοιχεία που κάνουν ένα έργο ποιητικό. Μετά, ο Λάμπρος Σπυριούνης διερεύνησε το ρόλο του μοντερνισμού στην απομάκρυνση του αναγνωστικού κοινού και την αποξένωση της ποίησης από αυτό και, τέλος, ο Θωμάς Τσαλαπάτης έκανε μια επισκόπηση του σύγχρονου ποιητικού τοπίου, αλλά και των τάσεων και αντιστάσεων της ποίησης σήμερα.

Ανάμεσα στις απόψεις των ποιητών ακούσαμε τον Δημήτρη Παπαδάτο να διαβάζει ποιήματα καθενός ξεχωριστά και στο τέλος να διαβάζει ποιήματά τους χωρίς συγκεκριμένη σειρά. Ακολούθησε μια σύντομη συζήτηση, στην οποία παρέμβαση έκανε ο ποιητής της γενιάς του ’70, Αντώνης Παπαδόπουλος. Είχαμε αρκετό κόσμο, καθισμένους και στα σκαλάκια ακόμη, αλλά και ορθίους στο χώρο του βιβλιοπωλείου. Είναι βέβαιο πως τίποτα δεν μπορεί να είναι τέλειο με την πρώτη, όμως μια καλή αρχή μπορεί να είναι σημαντική... Σας ευχαριστούμε όλους πολύ για τη συμμετοχή και την υποστήριξή σας!


Καλή χρονιά!

2 σχόλια: