Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

"What's in a name"

Και εκεί που ονομάζεσαι "κάποιος", σκέφτεσαι να ονομαστείς "κάποιος άλλος".

Όλα για την ανάγκη της τέχνης, βέβαια, όχι για κάποιο καπρίτσιο. Κοιτάς την ταυτότητά σου και αποφασίζεις πως δεν σου κάνεις πια, για κάποιον απροσδιόριστο αλλά γνωστό, στην ουσία, λόγο.

Κι έτσι, δίχως δεύτερη σκέψη, αποφασίζεις να χρησιμοποιήσεις ψευδώνυμο για να γράφεις και να εκδίδεις τα βιβλία σου.

Δεν είσαι ο πρώτος, σίγουρα, ούτε ο τελευταίος. Εντούτους, αν κάτσεις να το δημοσκοπήσεις εσωτερικώς, δεν είναι ποτέ σίγουρο τι απάντηση θα λάβεις.

Από τη μία υπάρχει η ανάγκη της περσόνας, του "σούπερ-ήρωα". Βάζοντας ένα νέο όνομα στη θέση του παλιού νιώθεις ικανός να πεις και να γράψεις δίχως αλυσίδες, ό,τι και να σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Από την άλλη υπάρχει η ανάγκη της αποστασιοποίησης. Φοβάσαι τόσο πολύ την ταύτιση με τον εαυτό σου, με αυτό που πραγματικά είσαι, δηλαδή, κι έτσι το μόνο που σου μένει είναι να τα ρίξεις αλλού, στο άλλο μισό σου, τρόπον τινά.

Παλαιότερα, δε, που ήταν ντροπή για την οικογένεια να είσαι συγγραφέας και όχι εργατοπατέρας (ή ήταν απλά της μόδας), η χρήση ενός ψευδωνύμου επιβαλλόταν ως "καλοί τρόποι".

Υπάρχουν και περιπτώσεις, βέβαια, όπου η αλλαγή κρύβει κάτι βαθύτερο, όπως π.χ. το "Ελύτης" από το "Αλεπουδέλης" ή απλά μια παραφωνία ή μακρύσυρτο μαρτύριο που επιβάλει την τράμπα, όπως από "Σεφεριάδης" σε "Σεφέρης" και από "Νταράλας" σε "Νταλάρας".

Μπορεί να είναι πολλοί οι λόγοι που κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο, δημιουργώντας έτσι έναν αντίλαλο στην ύπαρξή του, ικανό να προκαλέσει τις μούσες με νέους, απερίγραπτους τρόπους.

Η δύναμη που ασκεί η μάσκα, όπως μας έχουν δείξει οι σούπερ-ήρωες, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, αφού κρύβοντας την αλήθεια από τον εαυτό σου η αυθυποβολή διαπερνάει κάθε σου σπιθαμή, αλλάζοντας εκ των πραγμάτων τα όριά σου.

Την ίδια ώρα φυσικά τα υπονομεύει, αφού το είδωλο, ο αντίλαλος, αναμενόμενα, δεν θέλει αντιζηλίες με την πραγματικότητα.

Εν τέλει, πιστεύω, ότι η χρήση ενός ψευδώνυμου λέει περισσότερα από όσα μπορεί να πει το κανονικό όνομα κάποιου όσον αφορά, φυσικά, το λόγο που γράφει.

Λέτε να αποκτήσω κι εγώ ένα μήπως και μάθω γιατί γράφω;

Για να κάνω δοκιμή.

Ηλίας Πρεβέζης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου