Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Καβάφης στο τζάμι με γραμματοσειρά "εδώ τα καλά καρπούζια"

Έγινε χαμός και ακούστηκε οδυρμός τις τελευταίες ημέρες με την πρωτοβουλία του "Αρχείου Καβάφη" που έχει περιέλθει πια στο Ίδρυμα Ωνάση (ή ήταν πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, μιας και το "Αρχείο Καβάφη" είναι απλά ένα αρχείο;)

Μπα, δεν με νοιάζει. Επιλέγω την πρώτη μου τοποθέτηση.

Ποιητές και ποιηταράδες έφριξαν, facebook ήρωες που δεν έχουν ιδέα τι εστί Καβάφης απηύδησαν, βούιξαν τα twitter και τα λοιπά και τα λοιπά.

Καλά, δεν έγινε και τόσος χαμός, δεν μιλάμε για κάποιο ξεβράκωτο ποπ είδωλο, απλά για έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές παγκοσμίως και, για μας εδώ, στους μαυροφορεμένους, τον πιο διάσημο εκτός έδρας ποιητή μας.

Ο λόγος για τον πανικό ήταν η αποσπασματική επιλογή ορισμένων στίχων του κορυφαίου ποιητή, έτσι όπως τους συνέλαβε η... διάνοια του "Αρχείου Καβάφη".

Φυσικά, ακόμα και για κάποιον που δεν έχει ιδέα από ποίηση, το εμφανές παραμένει εμφανές επί πόνου επίμονου:
"Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά" γράφει ο μεγάλος Αλεξανδρινός και απολαμβάνουμε εμείς στο οπίσθιο μέρος του τρόλεϊ κολλημένοι, υποφέροντας μια γραμματοσειρά φαναρτζή και, ακριβώς από κάτω, ένα μεταμοντέρνο σχέδιο που θυμίζει τον Peter Sellers στον Ροζ Πάνθηρα:

"Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά".

Είναι εμφανές σε όλους ότι, σήμερα ειδικά, δεν έχω κεφάλι για δουλειά. Επειδή τις υπόλοιπες ημέρες πετάγονται σκούφιες.

Η αποτυχία αυτού του εγχειρήματος, που ποιος ξέρει από ποια φοροεισπρακτική πισώτρυπα (συγνώμη, παρασύρθηκα) κατέστη δυνατό, είναι πέρα για πέρα κρυστάλλινη.

Η ποίηση του Καβάφη δεν είναι αποσπασματική, την πίνεις ολόκληρη και μεμιάς σαν φάρμακο. Μέχρι και τα τούβλα το ξέρουν αυτό, έλεος. Αν τη διαλύσεις σε γουλιές δυσκολεύεσαι να την καταπόσεις (αμ πώς) και χάνει την ιαματική της επενέργεια.

Θα περίμενε κάποιος να το ξέρει αυτό το "Αρχείο Καβάφη" ή όποιος ανέλαβε να φέρει εις πέρας αυτή την πνευματική μουντζούρα.

Εκτός και αν πρόκειται για ειρωνεία, την περίφημη "Καβαφική Ειρωνεία", αλλά από την ανάποδη.

Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ. Έχουμε πέσει όλοι θύματα μιας αντίστροφης "Καβαφικής Ειρωνείας", ανίκανοι να εντοπίσουμε το υψοβαθές πνεύμα του ηγέτη της καμπάνιας.

Διότι περί καμπάνιας πρόκειται.
Ντιν. Νταν.

4 σχόλια:

 1. ...μια ολική διαγραφή σε όλο αυτό το.."ολίσθημα" και ξαναχτίσιμο, μα.. στην Ελλάδα μόνο γκρεμίσματα... (μονολογώ και ελπίζω να με συγχωρέσετε αγαπητέ κ Παππά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Ελύτης είχε πει ότι οι “αποσπασμένοι οι στίχοι του Καβάφη, μοιάζουν κουβέντες του δρόμου”. Σαν να έχει δίκιο και είναι κρίμα για το έργο του Καβάφη να παρουσιάζεται έτσι κάπου μεταξύ αστείου και μη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ πώς όλο αυτό το εγχείρημα έλαβε χώρα. Αδυνατό να πιστέψω ότι υπάρχουν τόσο ανεγκέφαλοι άνθρωποι που απασχολούνται με τόσο σοβαρά ζητήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος έγραψε: Θα έπρεπε να μπορούσαν οι άνεργοι και οι απόκληροι των μνημονίων να πάνε και να σβήσουν αυτά τα "σπαράγματα" στίχων, που αδικούν το μεγάλο ποιητή μας και να γράψουν από κάτω τον περίφημο στίχο του: "ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΩΣ Μ' ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΈΞΩ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή