Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

διαβάσαμε...

Αποσπάσματα δοκιμίων από το αφιέρωμα «Η αλήθεια στην τέχνη» του περιοδικού Νέα Σκέψη, τ.523&524(9-12), Δεκ. 2012:

Ανιχνεύοντας την αλήθεια στους συμβολισμούς της Τέχνης

«…Ο άνθρωπος προσδοκά από την Τέχνη την ποιότητα της ζωής του με την ενεργοποίηση των αισθήσεών του και την ανάπτυξη της ευαισθησίας του. Προσδοκά την κατανόηση του εαυτού του και του κόσμου, τις κρυμμένες πτυχές των πραγμάτων. Με την Τέχνη, μπορεί να δονηθεί στους ρυθμούς του σύμπαντος, σε μία ατελείωτη αναζήτηση της θέσης του μέσα σε αυτό το σύμπαν. Άλλωστε, η Τέχνη είναι μια μορφή ζωής, δημιουργός προτύπου. Ένα κομμάτι πολύ σημαντικό, από την κινούμενη και άνευ ορίων πραγματικότητα της ζωής, που δείχνει προσαρμοσμένο πάνω σ’ ένα σημάδι φαινομενικά ακίνητο και περιορισμένο. Άλλοτε συμπυκνώνεται στο χώρο, παίρνοντας συμβολικό χαρακτήρα και άλλοτε πολλαπλασιάζει την εσωτερική ενέργεια με δύναμη, δημιουργώντας την ανανέωση, με αλλεπάλληλες εκρήξεις. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό που κατορθώνει με το έργο του ο καλλιτέχνης είναι «απερίγραπτο». (….) Ο άνθρωπος προσδοκά από την Τέχνη προσφορά στον ψυχικό του κόσμο, που αποτελεί την ίδια του τη ζωή. Τότε ενεργεί μέσα του η Τέχνη και τότε, περνώντας από την αίσθηση και την απόλαυση, καταλήγει στην ανάλυση με το δικό του τρόπο, οπότε ο ψυχικός κόσμος έχει τότε ενεργοποιηθεί, προσεγγίζοντας τη γνώση για την Αλήθεια».

Γεώργιος Καλακαλλάς
Γλύπτης – Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.


Αλήθεια και Τέχνη (η τέχνη είναι ένα «σαν να»)

«Η αλήθεια στην τέχνη δεν μεταφράζεται σε «πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας». Το αν η πραγματικότητα αναπαριστάται με πιστότητα ή όχι είναι θέμα δευτερεύον. Όταν μιλάμε για «αλήθεια στην τέχνη» αναφερόμαστε σε κάτι βαθύτερο, κάτι μοναδικό, γιατί η τέχνη είναι μια αλληγορία που προκαλεί την ανάδυση της αλήθειας με απρόσμενους τρόπους. Τα έργα τέχνης, ως προϊόντα του διαλόγου του καλλιτέχνη με τον κόσμο και τον εαυτό του, παράγουν μεταφυσικά σχήματα του τρόπου με τον οποίο το αισθητό ακουμπά στην ψυχή του, θρυμματίζεται και ανασυντάσσεται, δημιουργώντας κάτι νέο. Γιατί αυτό είναι τελικά η τέχνη: μια νέα, μια άλλη πραγματικότητα, απόλυτα συναρτώμενη από τον ψυχισμό του δημιουργού της, η οποία μπορεί όχι απλά να μην αναπαριστά με πιστότητα το αισθητό, αλλά να του εναντιώνεται».

Χριστίνα Λιναρδάκη


Αλήθεια και ψέμα στην τέχνη

«Η δημιουργία αυτού του νέου κόσμου των καλλιτεχνών ή των ποιητών δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί στο κενό, ούτε είναι σωστό να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του αληθινού κόσμου που έρχεται να ανατρέψει. Έχει ανάγκη από ένα άλλο πλαίσιο κανόνων. Αυτοί οι κανόνες δεν είναι άλλοι από τους κώδικες του κόσμου της τέχνης και των νόμων που προηγήθηκαν. Η αλήθεια που προκύπτει από τα έργα αυτά είναι μια άλλη αλήθεια, την οποία ο καλλιτέχνης επιθυμεί και είναι αναγκαίο να τη χρησιμοποιήσει, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να τη διαψεύσει για να παράγει τη δική του καλλιτεχνική πρόταση».

Λουκάς ΘεοχαρόπουλοςΑναζητώντας την αλήθεια στην ερμηνεία της τέχνης

«…τους όποιους συναισθηματικούς ερεθισμούς ή νοηματικά μηνύματα έχει να δώσει ένα έργο τέχνης, θα πρέπει το κοινό να τα εισπράξει μετά από την πρώτη θέαση, ακρόαση ή ανάγνωσή του, αλλιώς η όλη μαγεία θα χαθεί στα αναπόφευκτα ερωτήματα και τις ερμηνευτικές αναζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Βέβαια, πολλές φορές αυτές οι ερμηνευτικές αναζητήσεις για να βρεθεί η κρυμμένη «αλήθεια» του έργου, αποτελούν ένα μέρος της ομορφιάς της τέχνης. Όμως σε όλα θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Διότι η αληθινή τέχνη δεν θα πρέπει να είναι μόνο ένας εκφραστικός αυτοσκοπός του καλλιτέχνη ούτε θα πρέπει να απευθύνεται μόνο σε ένα μικρό κύκλο εκλεκτών και μυημένων αποδεκτών, αλλά πρέπει να προσπαθεί να καλλιεργήσει, να εκπαιδεύσει και να ψυχαγωγήσει το ευρύ κοινό, ώστε να εξυψώσει το πνευματικό του επίπεδο και να πλουτίσει τις αισθητικές του απολαύσεις».

Γιώργος Μαρινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου